Seminarie Wetenschap & Fraude: “Over twijfelachtig onderzoek en twijfels over onderzoek”

event

Involved researcher: Tim Smits

English Summary: An upcoming brown bag seminar will discuss the recently emerging topic of fraudulent research and its implications for communication scientists

Fraude en wetenschap. Tot voor enkele jaren leek het een anomalie die louter in een zeer uitzonderlijk geval de kop op stak en dan ook wel toe te schrijven leek aan de persoonlijkheid van de wetenschapper. Recent kwam daar verandering in. Zo hebben we het zelfs in Vlaanderen redelijk sterk gemediatiseerde geval “Stapel” leren kennen. De succesvolle sociaal psycholoog bleek niet alleen de grenzen op te zoeken van wat nog wel net binnen de regels past, maar daar ook ver buiten te gaan. De teller van ingetrokken artikelen waarbij hij meestal de data aanleverde als auteur of co-auteur staat intussen op 49. Daar is hij internationaal zeker geen recordhouder mee trouwens.
Dichter bij huis werd recent de Vlaamse onderzoeker Dirk Smeesters (toen werkzaam in Rotterdam) ontslagen omwille van soortgelijke redenen. Deze week kregen we te horen dat in een onderzoek van Eos 1 op 12 wetenschapper bekende wel eens dingen te doen die eigenlijk niet kunnen en een FWO-onderzoeker aan de VUB werd ontslagen omwille van “data-massage”.
Dat is reden genoeg voor elke wetenschappelijke unit om daar ernstig over in debat te gaan. Ook het Instituut voor MediaStudies gaat dit debat aan. Een aanzet wordt gegeven op een brown bag seminar op dinsdag 9 april van 13u tot 14u. Tim Smits zal dan eerst een overzicht geven van recente bevindingen over fraude in de wetenschap (ja, ironisch genoeg is er heel wat onderzoek over frauduleus onderzoek). Behalve de vaak gelegde focus op experimenteel onderzoek, komen ook andere onderzoeksvormen aan bod. Tot slot gaat ook aandacht naar hoe we als wetenschappers iets kunnen veranderen aan die situatie.
Brown bag seminars worden tweewekelijks georganiseerd binnen het Instituut voor MediaStudies. Ze staan in principe open voor externen, maar die worden wel vriendelijk gevraagd hun aanwezigheid vooraf kort kenbaar te maken met een e-mail (tim-dot-smits-at-soc-dot-kuleuven-dot-be)
Smits.QRP.2013
Edited to add the slides to this blogpost (slideshare).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s