Van de marge naar de mainstream in de Metro!

event

Author: Leen d’Haenens

English Summary: Free daily METRO will publish a ‘diversity’ special.In light of this unique publication the author wishes to highlight diversity as a research topic and a networking event in December.

Op dinsdag 20 november komt een speciale METRO-bijlage uit over participatie en integratie! Dit is aanleiding voor ons om ons IMS-onderzoek rond diversiteit (qua thema’s, actoren, frames en bronnen) in het Vlaamse nieuws in het kader van het Steunpunt Media onder de aandacht te brengen.

Het METRO-initiatief is echt een novum! Nooit voorheen werkten migrantenorganisaties en dagbladen op een dergelijke schaal met elkaar samen. De special ‘Perspectief’ is onderdeel van het omvangrijke project ‘Media4us’ waarvan de organisatie van mediatrainingen, een fotowedstrijd op zoek naar divers talent deel uitmaakt.

De special komt uit op 20 november in zeven Europese landen: België (beide edities), Groot Brittannië, Nederland, Hongarije, Italië, Tsjechië en Zweden. De special is een initiatief van Mira Media en is tot stand gekomen door een samenwerking van migrantenorganisaties, (jonge) allochtone journalisten en Metro Custom Publishing.

Gekoppeld aan de Metrospecial ‘Perspectief’ wordt in drie landen (Zweden, Hongarije en Nederland) onderzoek opgezet naar hoe lezers van Metro denken over migranten en integratie, tegen de achtergrond van een verschillende demografische realiteit in de betrokken landen waarin een verschillend overheidsbeleid ten aanzien van integratie en migratie wordt gevoerd, dat bovendien sterk geëvolueerd is door de tijd heen.

De resultaten rond hoe Zweden, Hongaren en Nederlanders denken over migranten en integratie worden gepresenteerd tijdens de nationale roundtable van het project Media4us op 12 december in De Balie.

Twee dagen later, op 14 december van 13 tot 18u, wordt een netwerkmoment in Vlaanderen gehouden waarin alle spots gericht zullen zijn op diversiteit in de media: hierop zal het onderzoek van IMS dat momenteel loopt rond diversiteit in de Vlaamse kranten en op de Vlaamse televisie worden gepresenteerd door Hanne Vandenberghe.

Programma

– Voorstelling van de resultaten van de studie “Media en diversiteit. Aanbevelingen ten behoeve van de Vlaamse minister van Media in het kader van een projectsteun aan de Koning Boudewijnstichting” (door Josse Abrahams en Jan Vander Elst)

– Voorstelling van de aanbevelingen van het rapport “Media: weg van de clichés” van het Minderhedenforum (door Maarten Messiaen)

– Voorstelling van de methodieken van diversiteitsmonitoring: de diversiteitsbarometer van de
VRT (door Ilse Devroe, VRT) en de diversiteitsmonitoring van het Steunpunt Media (door Hanne Vandenberghe, KU Leuven)

– Voorstelling van de onderzoeksresultaten van studies naar het mediagebruik van mensen van etnisch-culturele minderheden (door Ilse Devroe, VRT)

– Presentatie van de afgewerkte projecten in het kader van de oproep ter bevordering van diversiteit in de media

– Round-up (door Vlaams minister van Media Ingrid Lieten)

– Receptie en netwerking

Locatie

Auditorium Maria Baers
Martelaarsplein 7
1000 Brussel

Inschrijven

Voor 10 december 2012 via mail naar Saskia Dierickx: saskia.dierickx@cjsm.vlaanderen.be

Deze uitnodiging is niet strikt persoonlijk. U kunt deze doorsturen naar geïnteresseerde collega’s voor wie dit thema relevant is.

Twee andere inspirerende voorbeelden van diversiteit in de media:

het Creative Diversity Network in Groot-Brittannië en interculturele voorbeelden in Canada’s omroepland

Beide bovenstaande voorbeelden tonen aan dat diversiteit een absolute ‘must-have’ is voor content producenten: het is goed voor de business én goed voor de creativiteit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s